Fiança anys de càrrec 2023-24

El dijous 16/06/2022, en l’Assemblea de l’Associació de Sant Jordi, van ser nomenats els càrrecs festers 2023.

La Filà Alcodianos va acceptar el càrrec d’Alferes 2023 i va oferir la fiança, presentant a l’Alferes Cristià, Miquel Jordà i al Mossen Torregrossa, Omar Castanyer. La Fiança 2023-2024 fa un homenatge a l’acte del Lliurament de claus que la nostra filà representa cada any des de 1974.

La Fiança de la Filà Alcodians vol fer un homenatge a totes les persones que han estat protagonistes d’un acte tan volgut per nosaltres, el Lliurament de Claus al Capità Cristià, i que, segurament, és el que més ens identifica dins de la Nostra Festa. A banda, també volem reivindicar i dignificar més, si cal, el propi acte, donar-li difusió i la importància que mereix.

La història comença en el 1974 amb el Capità Cristià de la Filà Mossàrabs fins a 2022 amb el Capità Cristià de la Filà Muntanyesos.

La fiança consta de tres parts:

 - Per una banda apareix un pergamí que porta el nom de totes les persones que han participat en els 49 anys en els quals els Alcodians porten endavant el Lliurament de Claus. Són 49 anys però 47 lliuraments ja que els anys 2020 i 2021 no van haver festes degut a la pandèmia còvid.
Hi ha 47 Capitans Cristians, 9 Alcaids, 45 xiquets i xiquetes protagonistes del lliurament, 21 xiquets o xiquetes acompanyants.
Un total de 122 persones de les quals coneixem el nom de 119. Hi ha un xiquet (qui va fer el lliurament al Capità Cristià de la Filà Tomasines) i dues xiquetes (acompanyants en el lliurament al capità Cristià de la Filà Asturians) que no coneixem.

- També apareix l’element central de l’acte com són les pròpies claus. Una reproducció de les que es lliuren en cada entrada cristiana.

 - Unes monedes que simulen la fiança. Aquestes monedes es van encunyar per a l’any 2008, últim capità de la nostra filà i van ser repartides junt a la loteria de Nadal de 2007.

 Tot el muntatge s’ha realitzat sobre una taula que imita la fusta del castell de festes, que té com a guardià el nostre Alcaid.

 És tracta, sens dubte, d’una fiança molt Alcodiana.

Comments

commentsEls comentaris estan tancats.