Moros i Cristians

Banderín Filá Alcodianos

Banderín Filá Alcodianos

Els dies 22, 23 i 24 de Abril, Alcoi celebra les festes de moros i cristians en honor al seu patró, Sant Jordi, des de fa més de dos-cents cinquanta anys. Aquesta festa està basada en els fets esdevinguts en aquest indret l’any 1276. Van ser declarades d’interès turístic internacional l’any 1980.

Els dos bàndols, moro i cristià, estan formats per catorze filaes (agrupacions de festers) cadascun, i participen directament en la festa unes cinc mil persones.

El dia de Pasqua de Resurrecció s’inicia la festa amb el pregó i la Glòria, acte en el qual desfila un representant de cada filà. A la nit comencen les entradetes, que s’allarguen fins al dia 21 d’Abril. Després se celebra la Glòria infantil, en la qual els representants de les filaes són xiquets. També destaca el trasllat processional de la imatge de Sant Jordi, coneguda com el Xicotet, des de l’església de Sant Jordi fins a la de Santa María.

Escuadra 1961-1962

Escuadra 1961-1962

El dia 21 és conegut popularment com el Dia dels Músics, ja que aquest dia, a la vesprada, té lloc l’entrada en la ciutat, en desfilada organitzada, de les bandes de música. Després s’interpreta l’himne de festes en la Plaça d’Espanya per aquestes mateixes bandes. Més tard té lloc la nit de l’olla, on es menja aquest plat típic alcoià. Després les filaes desfilen fins a la Plaça d’Espanya.

El dia 22, a les 5,45 hores, té lloc el primer acte oficial de festes: la primera diana, en la qual desfila una esquadra de deu festers més un cap d’esquadra per filà, seguida de la seua banda de música. A les 10,30 hores, des del Partidor, s’inicia l’entrada de cristians, una sumptuosa desfilada que simbolitza la concentració de les tropes cristianes i que està dotada d’una gran espectacularitat.

Diana 2008

Diana 2008

A les 17,00 hores comença l’entrada de moros en la qual, amb igual lluentor i vistositat, les hosts mores desfilen per la ciutat fent ostentació de les forces i evocant les tropes del cabdill moro al-Azraq durant el seu setge a la vila d’Alcoi. Ambdues entrades estan encapçalades pel capità i acabades amb la participació de l’alferes. Hi ha també una filà d’enmig. Aquests càrrecs són rotatius entre les filaes.

Entrada cristianos 2009

Entrada cristianos 2009

El dia 23, dia de Sant Jordi, a les 9,00 hores, comença la segona diana, de característiques similars a la primera, però amb una major participació infantil. A les 11 hores comença el trasllat processional de Sant Jordi a l’església de Santa Maria i  després se celebra la missa major. A les 18,00 hores diana vespertina del Cavallet a càrrec de les filaes Berberiscos i Realistes. A les 19,30 hores comença la processó general, en la que festers i devots acompanyen la imatge eqüestre de Sant Jordi. Per a finalitzar el dia, a les 23.30 hores té lloc la Retreta, en la qual desfilen els festers, ja d’una manera més distesa i informal, sobre carrosses.

El dia 24, dia dels Trons o de l’Alardo, els actes comencen a les 8,00 hores amb el contraban que té lloc en el castell instal·lat en la Plaça d’Espanya entre les filaes Andalusos i Llauradors. Una mica més tard, a les 8,45 hores, comencen les guerrilles amb foc de arcabuceria i salves de pólvora que inunden els carrers d’Alcoi. A les 10 hores comença l’Estafeta i Ambaixada mora. A les 11 hores, batalla d’arcabuceria que acaba amb la victòria del bàndol moro.

Día dels Trons o de l'Alardo

Día dels Trons o de l’Alardo

A la vesprada, a les 16.30 hores, comença l’Estafeta i Ambaixada cristiana, seguida de l’alardo, amb la recuperació del castell per part dels cristians. A les 21.30 hores, l’aparició de Sant Jordi, en els merlets del castell, representat pel xiquet Sant Jordiet, posa el colofó al triomf de les tropes cristianes. A partir de les 22 hores, se celebren els soparets amb la participació de festers i públic en general.

Premeu ací per a veure el programa d’actes

L’organiztació de les festes recau en l’Associació de Sant Jordi amb els auspicis de l’Ajuntament d’Alcoi