UN GRANDIÓS CONCERT ANUNCIA L’ALFERES 2023
La Filà Alcodianos i l’Alferes Cristià 2023 van presentar en concert les nou obres de Francisco Valor que s’estrenaran al carrer enguany.
Ens hem de remontar molts anys enrere per recordar una nit d’emocions musicals tan intensa com la viscuda aquest dissabte al Teatre Salesians. Va ser fa 16 anys exactament, el 4 de març de 2007, quan s’estrenaven en concert la marxa “Signum”, la marxa “Zaphirus”, el ballet “Draps Bruts”… Aquell dia vam eixir tots del concert xiulant entusiasmats les melodies, què no han deixat de sonar amb el CD al cotxe o a casa i ens han acompanyat en l’Entrada, assajos i entradetes cada mes d’abril fins arribar una altra vegada a un nou any d’Alferes.
Davant el repte de fer un altre càrrec, la Filà Alcodianos i l’Alferes, Miquel Jordà, han apostat fortament per la vessant cultural i musical amb un seguit d’actes al llarg de tot el calendari. Recordem l’exposició pictòrica i escultòrica “EL COLOR DE LA MÚSICA”, al Circulo Industrial, i el teatre musical infantil de Nadal “LA DOLÇAINA MÀGICA”. Tot aquest projecte cultural musical de l’Alferes va trobar la seua màxima expressió la nit de dissabte passat, 4 de març, en un grandiós concert on vam escoltar en directe de cap a peus tota la banda sonora composada expressament per a l’Entrada de l’Alferes 2023.
El compositor i director Francisco Valor ha escrit una gran obra, concebuda com un conjunt anomenat “Suite Alcodiànima”. El nom ve de la primera peça composada i estrenada ja en 2022, “Alcodiànima”, dedicada a Jordi Seguí “Quaranta” per la seua familia, la qual ha estat adoptada per l’Esquadra Especial 2023 per al seu acompanyament en l’Entrada. Les huit peces restants són les que donen estructura i sentit a la suite: totes segueixen un fil argumental, un continu que gira al voltant de la figura medieval d’En Roger de Llúria, almirall de la flota reial aragonesa, i la seua esposa Na Saurina d’Entença.
Sobre l’escenari tres agrupacions majúscules: Dolçainers i Tabaleters La Degollà d’Alcoi, Colla Malpasset de Cocentaina i Unió Musical Contestana. Al front d’ells, l’autor i director, Francisco Valor Llorens. El teatre ple de gom a gom i a la primera fila els culpables de tot: l’Alferes Miquel Jordà, el Primer Tro Ismael Gisbert i el darrer tro Carlos Gisbert. Càrrecs festers, convidats de l’Associació, Dames i Cavallers, Esquadra Especial i els patrocinadors, imprescindibles en aquest cas, omplin ja mig pati de butaques. Des de l’atril, les paraules encertades i justes de Jordi Ponsoda donen peu a l’inici de la música.
Durant dues hores s’atura el temps en el Teatre Salesians i ens envolta la fantasia. La música ens transporta a l’edat mitjana, a la cort, a la batalla. Alguns es veuen ja baixant el carrer Sant Nicolau, altres no volen que arribe el dia i s’acabe el somni. Escoltem un divertiment de percussió, “La Forja”, seguit per dues fanfàrries d’acompanyament per dolçaina i percussió: “Mossén de Cotes” i “L’Estratègia”. No són composicions senzilles: molts detalls avancen ja elements de les marxes que escoltarem desprès. El ballet “Ànima i Honor” obri la porta a les noves sonoritats que ens oferix la configuració de dolçaines i secció de metalls. Impactant. Sorprenent i impressionant. Tanca la primera part la marxa de la Favorita i Dames: “Na Saurina”, on quasi tots els elements de la suite ja s’han destapat. No és habitual que s’estrene a Alcoi una marxa per dolçaina i metalls, i aquesta ha demostrat que sona molt bé i que serà un èxit al carrer. Les cares de Sara Jordà i les seues Dames són testimoni de l’impacte emocional que representa escoltar-la.
En la segona part pren el relleu la Unió Musical Contestana, i arranca amb una colpidora “Salve Alcodiam”, primera marxa de processó composada per Francisco Valor. La intenció era despertar sentiments de nostàlgia i germanor en la família salesiana i està clar que ho ha aconseguit: aplaudiment unànim i comentaris molt positius al voltant aquesta sorpresa inesperada. Sense temps a calmar les emocions, ens abrumen sobtadament amb el ballet “Sàtira”, frenètic i misteriós, que exposa ja els últims elements característics de la suite. Arribem a l’emocionant re-estrena de la marxa “Alcodiànima”, rebuda de peu per part de l’Esquadra Especial en reconeixement a la bona interpretació dels músics. Al remat final, la grossa d’aquesta segona part, “Almirall”, marxa de l’Alferes i Cavallers que recull i organitza tots els elements exposats prèviament, de la qual nàixen totes les altres composicions. Gran presència de les dolçaines, què s’incorporen a la banda com una secció més. Amb melodia endiabladament enganxosa, gairebé la podem cantar perquè l’hem escoltada en les peces anteriors. Amb recursos estilístics moderns i una estructura complexa, és una marxa llarga. Emocions a flor de pell en la primera fila amb un Alferes, Miquel Jordà, entregat a l’espectacle, arropat i envoltat per la seua família, Favorita, filà, càrrecs festers, Cavallers, Dames i Esquadra Especial. Pati de butaques i galliner van rebre de peu i amb una forta ovació la marxa, en reconeixement a la suite sencera i al gran treball realitzat pels músics sobre l’escenari.
El reconeixement es va vore materialitzat en paraules de Jordi Ponsoda amb l’agraïment i lliurament de records als grups participants: La Degollà, Malpasset i Unió Musical de Cocentaina, i al director i compositor Francisco Valor, el qual va pronunciar unes emotives paraules.
Nit de glòria desprès de molt esforç i presentació de gala al nostre públic d’un projecte musical ambiciós i molt esperat, que desitgem acompanye amb èxit la Filà Alcodians en les festes de 2023 i durant molts anys més. De vegades, val la pena una peça nova. En presentem nou. Ens veiem al carrer el 22 d’abril.